Friday, February 17, 2017

PFO oppgave vår 2017 ferdig

I pfo oppgave har jeg laget en timeslice av Tingvoll. Jeg valgte å lage en timeslice hvor jeg kunne ha med himmelen i bakgrunnen siden oppgaven skulle ha noe å gjøre med himmel. Jeg valgte å ta timeslicen på Tingvoll sånn at jeg kunne få med meg soloppgangen og solnedgangen. Pluss Tingvoll har et pent landskap som gjorde det et idealt mål for en timeslice. Fordi jeg skulle gjøre det på Tingvoll måtte jeg gjøre det en helg da jeg var hjemme. Det tok tid før jeg fikk tatt bildene en helg siden jeg hadde alltid noe annet skolearbeid å gjøre i helgene.

Jeg måtte prøve å finne ut hvor jeg skulle ta bildene. siden bildene i en timeslice blir tatt enten hver halt time eller hver time betydde det at jeg ikke kunne gå noe sted mens bildene ble tatt. Dette ble jo en utfordring siden det var kalt og kom til å bli ekstremt kjedelig å sidde på et sted i flere timer. Derfor valgte jeg å sette kameraet på taket av huset vårt. Siden vi bor høyt oppe fikk jeg med både tingvollfjorden, fjellene og himmelen. Jeg klatret da opp på taket hvert 30 minutt for å ta bildene mine.

Jeg hadde planlagt å ta bildene på lørdagen å redigere dem på søndagen. Så jeg sto opp tidlig for å få med soloppgangen. Dessverre fikk jeg ikke tatt alle bildene på lørdagen. Det var første gangen jeg hadde gjort noe sånt som gjorde at jeg ikke helt viste hva som ar lurt og hva som ikke var lurt. Siden jeg ikke ville at kameraet skulle være ute i elementene en hel dag tok jeg det av stativet og inn igjen før jeg skulle ta neste bilde. Dette var ikke så lurt siden det da var umulig å sette kameraet på akkurat samme plass som det sto i før jeg tok det av og inn. En annen ting som gjorde at jeg ikke fikk tatt alle bildene jeg skulle var det at kameraet kikk tomt for batteri. Kameraet hadde fult batteri da jeg begynte men siden det var så kalt ute ble det fortere utladet. Så da klokka var 12 ville ikke utløseren aktiveres. Dette gjorde at jeg ikke hadde noe annet valg enn å lade batteriet og prøve igjen i på søndagen. Men med de bildene jeg hadde tatt redigerte jeg dem inn i en timeslice sånn at jeg viste hvordan jeg skulle gjøre det på søndagen. Dette var sånn prøvebildene ble.



I motsetning til det fine solskinnsværet som hadde vært på lørdagen var det overskyet og kalt på søndagen. Det var ikke noe pen soloppgang eller solnedgang. Det var bare grått hele dagen. Dette var jo ikke idealt siden en timeslike skal som oftest ha med sola og understreke det at tiden passerer med sola. Dette fikk jeg ikke til med søndagsbildene siden alt ar grått. Du kunne se når solen gikk ned for det ble mørkt men utenom det var det ikke mye forandring i bildene. du kan jo se hvor det er satt sammen forskjellige bilder siden det er litt forandring i skyene.


Da jeg hadde tatt alle bildene la jeg den inn i Photoshop for å sette små rektangler av hvert bilde til et bilde.

Jeg gjorde dette ved å legge inn alle bildene i Photoshop og legge dem alle oppå hverandre.





Jeg aktiverte så gridden sånn at avstanden mellom hvert rektangel kom til å bli den samme og at markeringsområdet kom til å ”snap to” kanten på gridden.

Jeg begynte da med det første bildet. For det første bildet trengte jeg jo bare den første delen av gridden. Derfor markerte jeg alle andre ruter enn den første for så å slette dem. Da hadde jeg det første rektangelet jeg trengte til bildet mitt. Jeg gjorde det samme på neste bare at da slettet jeg den første ruten og alle rutene som kom etter rute to. Så gjorde jeg med alle bildene til jeg var ferdig med timeslice bildet.  













Når jeg hadde gjort det på alle bildene fikk jeg dette bildet. Du kan se at tiden passerer siden skyene flytter på seg og det blir mørkere sår det kommer mot kveld.


I forhold til kompetansemålene.

 planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere bildeproduksjoner tilpasset mediet, på location og i studio
-       bruke, vurdere og dokumentere ulike effekter og teknikker i redigeringen for å forsterke et budskap

jeg har gjennomført et bilde prosjekt på location hvor jeg har tatt i bruk kamera og stativ. Budskapet mitt er det at himmelen ikke alltid er den samme og at den forandres fra tid til tid. Dette understreker jeg ved å ta bilde av himmelen hvert 30 minutt for å se forandringen. Jeg satte bildene inn i Photoshop og viste at himmelen forandrer seg.